Ingatlanpiaci körkép

2024.01.31

Kihívások és Különbségek Hajdúböszörményben és Sárospatak Kistérségében


A hajdúböszörményi és sárospataki ingatlanpiac két különböző történetet mesél el az eladó ingatlanokról és azok árairól. A cikk során áttekintjük a két terület sajátosságait, az ingatlanpiaci trendeket, és bemutatjuk, hogyan befolyásolják ezek a tényezők az eladók és vevők döntéseit.

Hajdúböszörmény: Az Árak Magasan Tartása és Az Eladók Taktikája

Hajdúböszörményben a magas ingatlanárak ellenére az eladók nem hajlandók árat csökkenteni. A tulajdonosok inkább várnak, míg az árak egyre emelkednek, legyen az a családtámogatási rendszerek beindulásának, a kamatkörnyezet csökkentésének vagy a gazdasági fejlődésnek köszönhetően.

A közelség Debrecenhez előnyt jelent a munkaerő felvevő képesség miatt, de ugyanakkor hátrányokat is hoz, például a növekvő forgalom és a város fokozatos nagyvárossá válása. Az eladó ingatlanok száma nem növekszik drasztikusan, de az árak magasak, és az alku nehézkes.

Sárospataki Kistérség: Nyomott Árak és Az Elvándorlás Kihívásai

Sárospatakon és környékén a helyzet teljesen más. Az ingatlanok árai alacsonyak, részben a hiányzó munkalehetőségek és a gazdasági fellendülés hiánya miatt. Az elvándorlás problémái és az alapvető infrastruktúra hiánya szintén jelentős szerepet játszanak ebben a térségben.

A nyomott árak lehetőséget teremtenek az alkura, és a vevők akár 10%-os engedménnyel is számolhatnak. A kisebb falvakban ugyan kedvező áron lehet jó ingatlant vásárolni, de a munkahelyhez való távolság és az infrastrukturális hiányosságok miatt a helyváltoztatás kompromisszumokkal jár.

Egy kis összehasonlítás:

Egy 50 m2 összkomfortos, egyedileg mérhető távfűtéses, teljesen felújított, hőszigetelt 1 emeleti, tégla társasházi lakás ára 20,5 – 21,5 millió Ft, míg ugyanezen paraméterekkel Hajdúböszörményben 32 – 35 millió Ft.

Hőszigetelt 2000-ben épült 95 nm-es tégla családi ház, teljesen felújítva, napelem telepítéssel, hűtő-fűtő klímával, elektromos panellel is fűthető, 38 millió Ft-ért kelt el.

Ugyanez Hajdúböszörményben 48-52 millió Ft.

A földrajzi távolság 90-110 km.

Összehasonlítás és Következtetés

Mindkét térség saját kihívásokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A hajdúböszörményi piacon az árak magasak, az eladók kitartanak az árak mellett, és a város előnyeit és hátrányait egyaránt tapasztalhatjuk. Sárospatak és környéke esetében a nyomott árak és az elvándorlás problémái mellett az ingatlanvásárlók számára kínálkozó lehetőségek is hangsúlyosak.

A cikk szerzője mindkét területet szereti, és a saját szakmai tapasztalataira alapozva rámutat, hogy mindkét helyszínen érdekes kihívásokkal találkozhatunk az ingatlanpiacon. A változatos ingatlanok és a különböző térségi sajátosságok miatt ez szakma sosem unalmas számára.

Kiss Erika

Hajdu Ház Ingatlaniroda

www.hajduhaziroda.hu

Az írás megjelent: 

https://etikusingatlanos.hu/kihivasok-es-kulonbsegek-hajduboszormenyben-es-sarospatak-kistersegeben/